Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna krajina, v ktorej ľudia mali všetko, čo potrebovali k spokojnému životu. Boli však zakliati. Mysleli si, že na to, aby sa dobre najedli potrebujú kupovať v supermarkete. 🙂 Ale u Dina sme sa dozvedeli o iných spôsoboch ako sa dopracovať ku kvalitnejším potravinám. V mrazivé nedeľné odpoludnie nám bolo prezradené, ako môže jednotlivec či skupina získať v súčasnosti zdravé jedlo. Príjemne nás prekvapila vysoká účasť, malo to však aj svoju odvrátenú stránku – nevošli sme sa všetci, aj keď sme sa snažili byť vééééľmi dobrí. 🙂
Ako prvý sa nám predstavil Ján Šlinský. Jeho revolučná téma agrokruhov si získala veľkú pozornosť a vyvolala živú diskusiu. Viac sa o systéme agrokruh dozviete na samostatnom webe. Pre tých, ktorí maju záujem o viac informácii, sme našli podobnú prezentáciu aj s diskusiou. Prezentácia na stiahnutie.
Martin Filo, zástupca projektu debnickari.sk prezentoval činnosť združenia témou komunitou podporovaného hospodárstva. Spolu s Martinom sme mali možnosť ochutnať vynikajúce produkty pani Soni Adámkovej. Určite si pozrite stránku aj s ponukou – také maškrty sa len tak nevidia :). Prezentácia na stiahnutie.
Kolo prezentácií ukončil Robo Jankovich s témou vzťahov v spoločenstvách ako veľmi dôležitej súčasti udržateľných systémov budúcnosti. Môžeme mať sci-fi technológie aj dokonalé bio/eko/blabla potraviny, avšak pre udržateľnú spoločnosť je potrebné naučiť sa vytvárať zdravé vzťahy. Bez kvalitných medziľudských vzťahov zlyhajú všetky snahy o transformáciu seba, aj spoločenstva. Pre viac informácií navštívte stránku vsieti.sk alebo si prečítajte niečo o hnutiach premeny. Prezentácia na stiahnutie.
Potom nasledovalo premietanie filmu Cultural Creatives (sledujte aj http://culturalcreatives.tv/).
Zaujímavý večer však neskončil, ako to už pri takýchto stretnutiach, kde sa dobré s dobrým spája, býva. Diskusia sa presunula do súkromia a skončila veľmi akčným plánom, ktorý sme realizovali hneď v pondelok. 🙂 Ale to už je na samostatný príbeh, ktorý Vám, veríme, už čoskoro prinesieme.
Srdečne ďakujeme prezentujúcim, hostiteľom účastníkom, diskutujúcim, podporovateľom, darcom za ich vynaloženú energiu, vďaka ktorej sme sa mohli takto stretnúť. Už sa tešíme na ďalšie stretnutie „Spoločne“, tentokrát už bez „Piešťanského prívlastku“, pretože účastníci a témy ukazujú, že podobné aktivity siahajú za rámec Piešťan. 🙂
Produkovať si svoje jedlo, je ako tlačiť si vlastné peniaze.